Et højskoleophold giver læring og minder for livet

Danmark er et højskoleland og vi har i dag mange højskoler, der er spredt ud over det ganske danske land. Når du er på et højskoleophold bor og lever du på skolen. En højskole er således en slags kostskole. Netop det at du bor på skolen og er meget sammen med dine medkursister gør også, at et ophold på en højskole giver minder for livet. Her har du nemlig tid til og mulighed for, at knytte nye venskaber samtidig med at du kan fordybe dig i spændende kurser og fag, som du selv vælger. Men det er ikke kun det faglige og sociale element, der gør et højskoleophold til noget unikt. Du udvikler nemlig også dig selv som person under et højskoleophold!  

Højskolernes historie kort fortalt

Det var Grundtvig der første gang fik idéen om folkehøjskoler i Danmark. Inspirationen blev hentet på en tur til England. Vi befinder os på dette tidspunkt i 1830’erne. Idéen var at højskolen skulle være ”Skolen for livet” for alle mennesker. Den første folkehøjskole blev grundlagt i 1844 i Rødding. Efter krigen i 1864 kom der for alvor gang i oprettelsen af højskoler, så man kan tale om en decideret højskolebevægelse og i 1890 var der således hele 90 højskoler i Danmark. I dag er der omkring 70 folkehøjskoler i Danmark.

Hvem kan tage på højskole?

Højskolen er ikke rettet mod bestemte målgrupper i befolkningen, der er heller ikke særlige krav til at blive optaget på en højskole. Højskolen er åben for alle mennesker i alle aldersgrupper uanset uddannelsesmæssig baggrund. Det eneste krav er, at man skal være fyldt 17½ år for at tage på et højskoleophold.

Typisk er det mest yngre mennesker der tager på de lange højskoleophold. Et langt højskoleophold varer som oftest 4-5 måneder. Men der også kortere højskoleophold, som er målrettet dig der gerne vil bruge noget af din sommerferie på at lære noget nyt, det kan være du gerne vil lære at lave keramik, fordybe dig i meditation, lære at sejle havkajak eller noget helt fjerde. Der er rigtig mange spændende kurser på højskolerne der matcher enhver interesse. Der er også mulighed for at tage på et højskoleophold med din familie, nogle højskoler arrangerer nemlig kurser, der er målrettet hele familien. Et højskoleophold kan således fungere som en anderledes og spændende sommerferie hvor i alle får masser af sjove og spændende oplevelser og ikke mindst kvalitetssamvær.

Hvilken højskole skal jeg vælge?

Som nævnt ovenfor findes der både korte og lange højskoleophold. Så du skal beslutte hvilken type ophold du vil vælge skal du tage stilling til om du vil på et langt højskoleophold der strækker sig over flere måneder eller du vil på et kort ophold eventuelt i en sommerferie. Herudover er det selvfølgelig vigtigt, at du vælger en højskole der har fokus på de ting, som du interesserer dig for. Mange højskoler har specialiseret sig inden for musik, sport eller friluftsliv, så vælg en højskole der matcher dine ønsker og interesser. Til sidst kan du også kigge på geografien, det er måske lidt sjovere at tage på en højskole, der ligger et stykke fra hvor du bor, så du udover alle oplevelserne også får set en ny egn af Danmark.

Et godt bud kunne være Uldum Højskole. Denne højskole byder nemlig på over mere end 60 forskellige fag, så her kan du i den grad selv sammensætte dit helt eget skema!

Vi håber, at vi med denne artikel har vagt din interesse for at tage på et højskoleophold og få oplevelser og venskaber der varer hele livet.